Fib Kanalları nedir? Nasıl kullanılır? 📏

Selam herkese 👋 Bu paylaşımımızda Fibonacci serimizi takip edenlerin merak ettiği bir çizim aracını daha ele alacağız: Fib Kanalları.

Fib Kanalları, Fib Düzeltmesi ve Fib Uzatma gibi temelde Fibonacci sayılarını temel alan bir teknik analiz aracı. Fib Düzeltmesi ve Fib Çemberleri ile ilgili paylaşımlarımızı okumadıysanız, bu yazıya devam etmeden önce mutlaka bakmanızı tavsiye ederim!

Bir trendi belirlemek için kullanılan en yaygın çizim aracı hangisidir? Doğru bildiniz: Trend çizgisi. Genellikle bu trend çizgisi ya direnç ya da destek seviyelerini belirlememize yardımcı olur. Peki ikisini bir arada tek bir araçla yapabilirsiniz desem? Fib Kanalları, belirlenen bir trend dahilinde Fibonacci sayılarına dayalı olarak destek aynı zamanda direnç seviyelerini de tahmin etmek için kullanılan bir çizim aracıdır.

Fib Düzeltme aracına çok benzese de, buradaki çizgiler yatay değil, trend hızına göre belirli bir açıyla uzanır. Kısa veya uzun vadeli fark etmeksizin hem yükseliş hem de düşüş trendlerine uygulanabilir. Bu aracı kullanırken varsayılan oranları kullanabilir veya kendi stratejinize göre bu sayıları değiştirebilirsiniz. Varsayılan oranlar %23,6, %38,2, %61,8 ve %100’dür.

Gelelim nasıl kullanacağımıza:

Bir yükseliş trendinde ilk olarak başlangıç noktasını seçiyoruz. Bu nokta düşük bir nokta olmalı, mümkünse trend çizigisine çok yakın veya değmeli. Ardından aynı prensip ile ikinci bir noktayı seçiyoruz. Bu nokta higher low dediğimiz, yani ilk noktamızdan daha yüksek bir dip nokta olmalı. Birinci ve ikinci noktayı birleştiren çizgi bizim sıfır çizgimiz, temel trend hattımız olacak. Bu çizgi, kanalların açısını oluşturur. Diğer çizgiler bu çizgiye paralel olacaktır.

İkinci adım, bu iki nokta arasındaki bir yüksek noktayı bulmaktır. Bu nokta %100 oranını gösterecektir. Bu seviyede oluşan çizgi, sıfır çizgimiz ile aynı açıda sağa doğru uzanacaktır.

imagen

Bir düşüş trendinde de aynı şekilde ilerliyoruz. Yüksek bir başlangıç noktası seçiyoruz. Ardından ikinci yüksek (lower high) noktamızı seçiyoruz. Sıfır çizgimiz hazır. Şimdi bu iki yüksek nokta arasında bir düşük noktayı seçiyoruz ve işte kanalı oluşturduk.

Bu çizim aracını kullanırken, sıfır çizgisini hem yükseliş hem de düşüş trendlerinde normal bir trend çizgisi olarak algılamamız önemli. Fibonacci sayılarına göre eklenen kanal çizgileri, ileride destek ve direnç seviyelerini nerede gelişebileceğini belirlemeye yardımcı olmak için kullanılır. Yükseşiş trendinin devam edeceğini düşünüyorsak, %100,%161,8 ve diğer daha yüksek seviyeler potansiyel fiyat hedeflerimizdir. Düşüş trendinin devam edeceğini düşünüyorsak da aynı mantık geçerli.

imagen

Fibonacci sayılarına dayalı çizim araçları ile yapılan analizlerde genel olarak karşılaştığımız sorun, özellikle kısa vadeli analizlerde, pivot noktalarının çok fazla olmasıdır. Önemli olan, hangi seviyenin değer kazanacağını önceden tahmin edebilmektir. Fibonacci çizim araçları bu sorunu tam olarak çözmese de, tahminlerimizde yardımcı olacağı şüphesizdir.

Unutulmamalı ki, Fib Kanalları oldukça özneldir. Bir trader veya teknik analist olarak önemli ve kayda değer gördüğümüz noktaları seçiyoruz fakat piyasa aynı noktalara bizim kadar önem vermeyebilir ve bu nedenle belirlediğimiz destek veya direnç seviyelerinde beklediğimiz tepkiyi göremeyebiliriz.

Hiçbir gösterge veya çizim aracı tek başına yeterli olmadığından, yatırımcılar, alım satım kararlarını vermek için diğer çizim araçları, teknik/temel göstergeleri veya farklı teknik analiz türlerini kombine edebilir.

Fib Kanalları hakkında daha fazla öğrenmek isterseniz Destek Merkezi'mizi ziyaret edebilirsiniz.

Bu çizim aracının mantığını biraz daha derinlemesine anladığınızı umuyoruz ve yayınladığınız fikirlerde nasıl kullandığınızı görmek için sabırsızlanıyoruz.

Okuduğunuz için teşekkürler!
Sevgiler, TradingView Ekibi 💖
Fibonaccifibonaccianalysisresistance_levelSupport and ResistanceTradingView Tipstrend

Share TradingView with a friend:
tradingview.com/share-your-love/

Read more about the new tools and features we're building for you: tradingview.com/blog/en/
También en:

Publicaciones relacionadas

Exención de responsabilidad