Yeni Haftanın Ajandası & BIST100 Görünümü

BIST 100 Strateji
BIST-100 Endeksi yurt içinde risk iştahını destekleyen gelişmelere ve EBDR’nin Türk bankalarının sorunlu kredilerine yatırım yapabileceğine yönelik haber akışlarının bankalar öncülüğünde alımları beraberinde getirmesine bağlı olarak pozitif ayrıştı ve önceki günü %4,13’lük bir yükselişle tamamladı.

Endeks yaklaşık 1,5-2 aydır takip ettiği yatayt bandı olan 106.000-100.700 kanalını aşağı kırmasının ardından aynı kanala dönüş çabasında. Bunun için ilk olarak Fibo'61,8 düzeltme seviyesine denk gelen 98.700 seviyesini kırması gerekiyor. Bu nokta momentum hareketini belirlemede önemli olacak. Bu nokta üzerinde kalıcı olamazsa üzerindeki her tepki satış için değerlendirilebilir. ancak 100.700 noktasının stop loss seviyesi olduğunu unutmamak gerekir.

Yeni Haftanın Ajandası
8-12 Nisan haftası hem içeride hem de dışarıda gündem yoğun olacak. Türkiye, 31 Mart seçimleri sonrasında başlayan 4,5 yıllık seçimsiz dönemde 2023 hedeflerine odaklanacak. 31 Mart seçimlerinin ardından gündemden düşmeyen seçim sonuçlarının kesinleşmemesi ve taraflardan yapılan açıklamalar yeni haftada da takip edilmeye devam edecek. Diğer yanda ABD-Çin müzakerelerinde yeni haber akışları beklenirken, içeride ayrıca Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklayacağı yeni reform paketi de gündemin ön sıralarında yer alıyor. ABD, Çin ile müzakerelerde bulunurken, İtalya ile Kuşak Yol projesi imzalayan Çin pazartesi günü Avrupa Birliği ülkeleri ile zirve düzenleyecek. Bu ay içerisinde Fed toplantısı olmasa da bu hafta merkez bankaları cephesinde ECB faiz kararını ve FOMC toplantı tutanaklarını takip edeceğiz. Son olarak ise bu haftanın ana konularından biri de Brexit olacak. Ayrılık süreci ya 30 Haziran’a uzatılacak ya da en istenmeyen ihtimal İngiltere anlaşmasız ayrılacak.

Türkiye
Yeni haftaya Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in katılımlarıyla gerçekleşecek Türkiye-Rusya üst düzey işbirliği toplantısı ile başlıyoruz. Son zamanlarda ABD ve NATO ile gerginliğe sebep olan S400 füze savunma sistemi hakkında yapılacak yorumlar fiyatlama açısından etki oluşturabilir. Bu hafta Türkiye gündemini ekonomik verilerden ziyade seçim sonuçlarının etkileri, ABD ilişkilerindeki seyir ve Bakan Albayrak’ın açıklayacağı yeni reform paketi belirleyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına göre, öncelik ekonomide olacak. Reform paketinde ise vergi yasası değişikliğinden çiftçinin maliyet yükünün azaltılmasına kadar önlemler yer alıyor. Verginin tabana yayılması, dolaylı vergiler yerine doğrudan vergilere ağırlık verilmesi ve istisnaların azaltılması, vergi sistemi değişikliğinin ana unsurları olacak. 11 Nisan Perşembe günü Türkiye cari işlemler dengesi açıklanacak. Cari açık ekonomik aktivitelerdeki yavaşlamaya paralel azalmaya devam ediyor. Ocak ayında 810 milyon $ açık verilirken, ithalattaki gerilemenin olumlu etkisi artan enerji fiyatları dengeliyor. Haftanın tek verisi cari işlemler dengesi olacak.

Avrupa
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, İngiltere'ye Brexit için 12 aylık esnek bir uzatma teklif ettiğini söyledi. Plana göre, İngiliz parlamentosunun bir anlaşmaya onay vermesi ve AB liderlerinin gelecek hafta yapacağı zirvede bu anlaşmayı kabul etmesi durumunda İngiltere'nin birlikten kısa zamanda ayrılması mümkün olacak. Gelen son dakika bilgisine göre, İngiltere Başbakanı Theresa May, Tusk'a gönderdiği mektupta ülkesinin Avrupa Birliği'ni terk etme tarihinin 30 Haziran'a kadar uzatılması teklifinde bulundu. Şayet hiçbir ilerleme kaydedilmezse İngiltere 12 Nisan Cuma günü resmi olarak Avrupa Birliği’nden ayrılmış olacak. Önce İtalya ile Kuşak Yol Projesi konusunda anlaşan Çin, pazartesi günü AB liderleriyle bir araya gelecek. Haftanın diğer bir önemli gelişmesi ise 10 Nisan Çarşamba günü ECB’nin faiz kararı olacak. ECB’den faiz artırımı beklenmediği için hemen akabinde konuşacak başkan Draghi ‘nin muhtemel güvercin söylemleri yeni politik duruş hakkında bilgilendirici olacak. Bu nedenle piyasada mevcut pozisyonların ağırlığı artırılabilir veya senaryo değişikliğinde pozisyon yönleri değişebilir. Ancak euronun güçlenebileceği ihtimali üzerinde durmuyoruz. Son olarak 12 Nisan Cuma günü Euro Bölgesi sanayi üretim verisi açıklanacak. Bölgenin lokomotif ülkesi Almanya’dan gelen veriler yüzünden büyüme beklentisi %1,9’dan %0,8’e düşürüldü. Bu büyük revize bölgenin destekleyici para politikaları gereksinimi destekliyor

ABD
Nisan ayında Fed toplantısı olmayacak ancak bu hafta Çarşamba günü FOMC tutanakları açıklanacak. Üyelerin son olarak düşüncelerini projeksiyonlarda görmüştük. Fed’in bu yıl 1 faiz artırması yönünde oluşan komite ortak görüşünün detaylarını da öğreneceğiz. Son toplantı karar metninde küresel büyüme riskleri ön plana çıkmış fakat ABD ekonomisi hakkında yorum görülmemişti. Üyelerin yerel ekonomi hakkındaki görüşleri de takip edilecek. Zira ABD ekonomisine yönelik risk görülmezse bu yıl belki bir faiz artışı halen daha ihtimal olabilir. 8 Nisan Pazartesi günü fabrika siparişleri, 10 nisan Çarşamba günü de FOMC tutanaklarına ek olarak ABD’nin en majör verisi olan TÜFE rakamları gelecek. TÜFE’nin aylık bazda %0,5’ten %0,8’e, yıllık bazda da %1,5’ten %1,8’e yükselmesi bekleniyor. Çekirdek TÜFE’nin de yıllık bazda %2,1 düzeyinde kalması bekleniyor. 11 Nisan Perşembe günü hem ÜFE açıklanacak hem de Fed üyesi Clarida’nın konuşması takip edilecek. Haftanın son işlem günüde ise enflasyonun minör verisi olan ihracat ve ithalat fiyat endeksleri takip edilecek.

Herkese iyi haftasonları dilerim..

Sevgiler,
Best
ajandaBeyond Technical AnalysisBISTbist100Chart PatternsekonomitakvimTrend Analysis

También en:

Publicaciones relacionadas

Exención de responsabilidad