Bitcoin fiyatının yükselişinin ardındaki gerçek: WM2NS

Herkesin doğru kabul ettiği yanlış "Bitcoin Halving'den sonra yükselir". Hayır!

İşte gerçek 👇🏻


Bitcoin fiyatı ve WM2NS (Dünya Para Miktarı) para arzı, son 5 yılda oldukça dikkat çekici bir korelasyon olduğunu gözlemliyoruz. Bu iki enstrüman arasındaki korelasyon katsayısını hesapladığımızda elde ettiğimiz sonuç +0,66, dönem dönem 90 puanlara kadar yükselmiştir.

Özellikle 2020'deki Kovid-19 pandemisi ve ardından küresel ekonomik teşviklerin artmasıyla birlikte WM2NS'de yaşanan hızlı artış, tüm riskli varlıklarda olduğu gibi Bitcoin fiyatında da önemli bir ralliye zemin hazırladı.

Detaylara İnmeden Önce Aramıza Yeni Katılanlar İçin Para Arzı

M1, en dar para arzı tanımıdır ve nakit para (banknotlar ve madeni paralar) ve vadesiz mevduat gibi kolayca harcanabilir paraları içerir. M1, günlük ekonomik aktivitelerde kullanılan paranın miktarını gösterir.

M2 ise M1'e ek olarak vadeli mevduatlar, tasarruf hesapları ve para piyasası fonları gibi biraz daha az likit paraları da kapsar. M2, bir ekonomideki toplam likiditeyi gösterir ve M1'den daha geniş bir para arzı ölçüsüdür.

Sonuç olarak M2 para arzındaki artış, bireylerin tasarruflarının arttığını gösterir ve günün sonunda bireyler tasarruflarının artan para arzı ve enflasyon ile (tavuk mu yumurtadan çıkar yumurta mı tavuktan paradoksu) değer kaybetmemesi adına riskli yatırım araçlarına yönelir. Bu dönemlerde gayrimenkul, emtia, borsa ve Bitcoin gibi varlıkların fiyatlarının ciddi şekilde arttığına şahitlik ederiz.

Tüm bu sürecin sonunda ise varlık enflasyonu ile karşılaşırız.

2020'nin Başları

Kovid-19, küresel pandemi, ekonomik belirsizliğe ve para arzında keskin bir artışa yol açtı. Merkez bankaları, ekonomileri canlandırmak için rekor seviyede parasal genişleme politikaları uygulamaya koydu.

Bu durum, WM2NS'de hızlı bir artışa neden oldu.

Sınırlı arzı ile Bitcoin enflasyona karşı bir korunma aracı olarak algılanmaya başladı ve yatırımcılar, varlıklarını korumak için buraya yöneldi. Tüm bunlara ek olarak Elon Musk ve Tesla Bitcoin özelinde cezbedici açıklamalarda bulundu.

Sonuç olarak, Bitcoin fiyatı 3.000 dolar civarından 69.000 doların üzerine fırladı.

Kaçınılmaz son: ENFLASYON

Hızla artan para arzının ardından enflasyon başta ABD olmak üzere tüm dünyanın başına bela oldu. Bunun önüne geçmek isteyen merkez bankaları varlık alımında azaltma politikası başta olmak üzere faiz artırımlarına gitti.

Kasım 2021'de FED varlık alımlarında azaltmaya gitti (15 milyar dolar). Ne büyük tesadüftür ki tam da bu vakitlerde Bitcoin 69,000 zirvesini yaptı ve uzun çok uzun sürecek bir ayı piyasası başladı.

FED Kasım 2021'den itibaren kademeli olarak artmak üzere (15 - 30 - 60 - 120 milyar dolar) varlık alımlarını azalttı. Bu süreçle birlikte enflasyonla mücadelesini artırmak adına faiz artırımlarına gitti.

Tüm bu süreçle birlikte Bitcoin fiyatı 16,000 dolarla kadar düştü. Sevgili Burak Tamaç'ın da dediği gibi 2022'de 5 kez hatta 10 kez halving olsa ne değişirdi? Bitcoin fiyatı yeni bir ATH yapabilir miydi?

Bu sorunun yanıtı çok net. HAYIR.

2023 ve BlackRock'ın Bitcoin Spot ETF Başvurusu

ABD politika faizlerinin ve DXY'nin tepe yapmasının ardından 2023 yılı Bitcoin başta olmak üzere neredeyse tüm risk ürünleri için pozitif geçti diyebiliriz. Öyle ki Bitcoin fiyatı 2023'de %150'den fazla yükselmeyi başardı. Ancak bunun ardındaki sebep neydi?

2023'ün ilk yarısında azalan faiz artışı hızı (0,25 baz puan) ve yılın ikinci yarısında faizlerin sabit kalması ve tepe yapmasının netleşmesi Bitcoin fiyatına pozitif yansıdı. Buna ek olarak BlackRock'ın Spot ETF başvurusu ve nispeten (sınırlı da olsa) artan M2 para arzı ile Bitcoin fiyatı bir önceki zirvesini hedefledi.

2024'ün ilk çeyreğinde ise kabul edilen Spot ETF başvuruları ve oldukça ciddi miktarda olan Spot ETF talebi ile birlikte Bitcoin fiyatı tüm zamanların rekorunu kırdı ve 74,000 dolara kadar yükseldi.

Arzı sınırlı olan Bitcoin'in adaptasyonu Spot ETF'ler sayesinde oldukça kolaylaştı. Bu da özellikle X jenerasyonunun Bitcoin'i enflasyona karşı ciddi bir değer koruma aracı olacağı konusunda yardımcı oldu.

Sonuç

Son 5 yıl, Bitcoin ve WM2NS para arzı arasındaki güçlü ilişkinin net bir şekilde ortaya çıktığı bir dönem olmuştur.

FED'in varlık alımlarındaki azaltma politikası piyasayı okuma konusunda öncü bir gösterge oldu, en azından 2021 için. Devamında ise öncelikle para arzında azalma ve faiz artışlarına şahitlik ettik. Yine aynı sıralama ile olayların gerçekleşeceğini ön göremeyiz. Ancak FED toplantıları sonrası tutanakların ara satırlarında görebileceğimiz varlık alımında azaltma işlemine son verilmesi ya da artışa gidilmesi, işte bu 2024 boğa rallisinin en güçlü mihenk taşı olabilir.

Son olarak para arzındaki genel trendin Bitcoin fiyatının dalgalanmasındaki en önemli etken olduğunu bu yazı ile görmüş olduk. Eğer bir boğa gelecekse onun paraya ihtiyacı var. Bitcoin'in fiyatının artması için arzı sınırsız olan fiat paraların artması şart.

Unutmayın, Bitcoin'in en güçlü silahı arzı ve onu kimse kontrol ya da manipüle edemez. Sınırlı!

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bitcoin (Cryptocurrency)Fundamental AnalysisM2SLTrend AnalysisWM2NS

También en:

Publicaciones relacionadas

Exención de responsabilidad